Eenzaamheid is een groeiend probleem. Wat is eenzaamheid eigenlijk? Sociale eenzaamheid is het ontbreken van een netwerk van vrienden, familie en buren. Emotionele eenzaamheid betekent dat je een intieme band met iemand mist, zoals een goede vriend of partner. Je kan dus eenzaam zijn met een heleboel mensen om je heen.
Meer dan de helft van de Nederlandse 75-plussers, zo’n 700.00 mensen, voelt zich eenzaam. Maar wist je dat dit ook speelt bij jongeren, ondanks alle moderne mogelijkheden om contact te maken, zoals met computers en telefoons. Het is een van de laatst overgebleven taboes, niemand snapt het want: “Niet zeuren, je bent jong, ga erop uit, maak wat van je leven.” Televisieprogramma EenVandaag vond in een onderzoek dat 33% van de Nederlandse jongeren zich eenzaam voelt. Een onderzoek in onze omgeving liet nog hogere cijfers zien. De Corona epidemie maakt dit alleen nog maar erger.
Daarom wil de gemeente Venray zich in haar Actieprogramma Eenzaamheid niet alleen op de ouderen richten, maar op alle inwoners.
Niet alleen eenzaamheid bestrijden maar ook: hoe voorkom je het?
Op uitnodiging van de Gemeente zijn Kitty Janssen en Frans van Schendel van de Adviesraad Sociaal Domein van de start betrokken bij het opzetten van het actieprogramma. Om te beginnen zijn er grote vragen zoals: hoe vinden we eenzame mensen, welke groepen lopen het grootste risico, hoe doorbreek je het taboe? En ook: hoe verlaag je de drempel om mee te doen, en waar vind je het aanbod? Welke partners heeft de gemeente in haar aanpak van eenzaamheid?
Op dit moment is er bijvoorbeeld al een samenwerking van het KBO met de gemeente, bestaat een convenant met het COC en sluiten we aan bij het landelijke programma Een tegen Eenzaamheid. Maar wie zijn de mensen die tussen wal en schip vallen en hoe komen we tot een goede samenwerking tussen alle partners?
Om hierachter te komen zal begin 2021 een zogenaamde ‘nulmeting’ plaatsvinden. Het doel: ontdekken wat we nog niet weten. We gaan in contact met partners, met professionals en vrijwilligers die achter de voordeur komen. Natuurlijk maken we ook gebruik van bestaande initiatieven en praten we met ervaringsdeskundigen.
Daarna moet een goed plan worden opgesteld. Dat doen we samen met alle betrokkenen. Er moet een sterk netwerk ontstaan van professionals en vrijwilligersorganisaties, die weten waar ze op moeten letten en wat te doen bij verborgen eenzaamheid. Daarnaast wordt een breed aanbod van activiteiten ontwikkeld, dat voor iedereen goed zichtbaar en bereikbaar is. Kortom: een hele uitdaging. Wil je meedenken? Dat kan in ‘De Schil.’ Geef je op met het contactformulier