In 2019 heeft de gemeente Venray besloten een nieuwe werkwijze in te voeren voor inwoner- en cliënten participatie in het sociaal domein. Op 1 januari 2020 is deze nieuwe werkwijze van start gegaan met twaalf nieuwe adviesraadsleden onder de nieuwe naam Adviesraad Sociaal Domein Venray.
Onder het Sociaal Domein verstaan wij: de WMO-taken, de Jeugdwet en de Participatiewet, maar ook sport, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening, gezondheid, schuldhulpverlening, leefbaarheid en sociaal cultureel werk.
De adviesraad is een onafhankelijk orgaan, dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan de Gemeente Venray. Wij kunnen dus niet besluiten, maar wel invloed uitoefenen om er het beste voor de betreffende inwoners uit te halen.
Daarom willen wij naar de gemeente toe:
Naar de inwoners toe:
Een van de belangrijke succes factoren van de Adviesraad is het goed functioneren van de ‘De Schil’.
De schil betreft een grote groep van actieve burgers, die een rol willen spelen in de communicatie tussen DE BURGER van Venray en de Leden van de Adviesraad Sociaal Domein.
Deze vrijwilligers hebben een tweetal functies:
‘Een leefbaar Venray maken, doen we samen!’
Je kunt je opgeven als lid van De Schil, zie Contact en Meedoen.
De adviesraad bestaat op dit moment uit de volgende leden:
De Adviesraad adviseert als onafhankelijk orgaan – gevraagd en ongevraagd – de Gemeente Venray over onderwerpen met betrekking tot het Sociaal Domein.
Alle WMO-taken, de Jeugdwet en de Participatiewet, sport, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening, gezondheid, schuldhulpverlening, leefbaarheid en sociaal cultureel werk.
De Adviesraad heeft als doel de burgers te betrekken bij de beleidsvorming binnen het sociaal domein, om de kwaliteit van het beleid te verhogen, het draagvlak te versterken en het democratisch proces te bevorderen.
Er wordt meer verantwoordelijkheid neergelegd bij maatschappelijke partners en inwoners. Niet praten over, maar praten met en luisteren naar gebruikers van voorzieningen.
De onafhankelijkheid van de Adviesraad wordt gewaarborgd op een aantal manieren. Allereerst worden de leden op individuele titel benoemd en niet namens een achterban of organisatie. Verder blijkt de onafhankelijkheid ook uit de manier van werken: de Adviesraad raadpleegt daar waar mogelijk meerdere (doel)groepen waardoor een advies in samenspraak met anderen tot stand komt.
En de Adviesraad werkt met een netwerkschil.
Dit is een groep van burgers met actuele kennis, ervaring en betrokkenheid met betrekking tot wat er speelt in het sociaal domein. Zij helpen en ondersteunen in het ontvangen van signalen en horen van wat speelt. Zij beschikken over specialistische expertise die helpt om bij te dragen aan hooggekwalificeerde adviezen van de Adviesraad.
Per advies wordt bekeken welke leden met welke expertise zich over het advies buigen. Daarnaast wordt – om tot een goed afgewogen advies te komen – feedback gevraagd aan relevante instanties, doelgroepen en de netwerkschil.
Uitgangspunt daarbij is dat iedereen in Venray ertoe doet en zijn of haar plek vindt in de maatschappij.
Dit betekent ook dat we actief kennis en ervaring ophalen en openstaan voor initiatieven en signalen van alle inwoners.
De Adviesraad treedt niet als belangenbehartiger op voor partijen of individuen.
We willen een onafhankelijke, constructieve en deskundige bijdrage leveren aan de beleidsvoorbereiding in het kader van het sociaal domein. Dit betekent betrokkenheid vanaf de start van het beleidsproces tot de totstandkoming van nieuw beleid.
Hierbij wordt goed contact onderhouden met cliëntorganisaties, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties informele zorg en de netwerkschil.
De leden van de Adviesraad houden hun oren en ogen open om dit te blijven waarborgen.
Mocht u een probleem hebben, dat voor meerdere inwoners van Venray blijkt te gelden én naar aanleiding van de veranderingen in het sociaal domein speelt, dan kunt u dit neerleggen bij de Adviesraad. Dit kan per mail of via het contactformulier op de website van de Adviesraad.
© Adviesraad Sociaal Domein Venray